Aan een foamroller zitten natuurlijk goed punten, maar ook mindere punten. Hieronder zullen we de diverse voordelen en nadelen bespreken van een foam roller.
Voordelen
Hieronder zullen de voordelen van een foam roller worden besproken.
1. Spierontspanning
Door gebruik te maken van een foamroller kan je ervoor zorgen dat de spierspanning op de spieren afneemt. Hierdoor kunnen de spieren dus ontspannen en zorgt dit voor een beter herstel.
2. Ontwikkeling van je flexibiliteit
Door regelmatig oefeningen te doen op de roller kan je jouw flexibiliteit verbeteren. Hierdoor kan het bewegingsbereik toenemen. Bij een groter bewegingsbereik kan je dus ervoor zorgen dat je spieren soepeler kunnen bewegen en een groter bereik hebben.
3. Verhoogde doorbloeding
Door gebruik te maken van een roller zal de doorbloeding toenemen van de spieren. Hierdoor neemt ook de zuurstoftoevoer toe, waardoor het herstel van de spieren beter wordt.
4. Werkt tegen spierpijn
Heb je na een zware training last van spierpijn? Dan kan een foamroller helpen bij het verminderen van deze pijn. Deze term heet in het Engels “Delayed onset muscle soreness” (DOMS)
5. Triggerpoints verlichten
Foamrollers kunnen helpen bij het losmaken van triggerpoints of knopen in spieren. Dit kan zorgen voor minder pijn en ongemak en verbeterde functionaliteit van de spieren.
6. Verbeterde prestatie
Door pijn en spanning op de spieren te verminderen en de flexibiliteit te verbeteren kan je beter trainen en presteren. Waardoor je dus meer progressie zal boeken en beter kan presteren in wedstrijden of betere resultaten zal behalen.
7. Zelfmassage
Als je jezelf een zelfmassage wilt geven zijn er verschillende manieren, bijvoorbeeld door een massagegun of het gewoon zelf met de handen te doen alleen zal je daarmee waarschijnlijk niet overal bij kunnen.
Een andere optie is dus met een foamroller. Dit is een betaalbare manier waardoor je spanning en pijn kan verlichten en 1 foamroller is vaak goedkoper dan een bezoekje aan de fysiotherapeut of masseur.
8. Eenvoudig in gebruik
In het begin zal het misschien even zoeken zijn hoe je het best een foamroller kan gebruiken, maar als je het een aantal keer gedaan hebt zal je het snel onder controle hebben.
9. Preventie van blessures
Vaak worden foamrollers gebruikt als pijnbestrijding, maar als je het onderdeel maakt van je trainingen dan kan het ervoor zorgen dat belssures worden voorkomen.
Nadelen
Aan het gebruik van een foamroller zitten ook een aantal nadelen
1. Pijn en ongemak
Het kan zijn dat het gebruik van een foamroller pijnlijk is, zeker in het begin kan dit het geval zijn. Wellicht dat je dan een te harde foam roller hebt. Test dan eens of een zachtere foamroller beter aanvoelt en wellicht dat je na verloop van tijd alsnog kan overstappen op de hardere foamroller.
2. Tijd en prioriteit
Je kan een foamroller wel bestellen, maar als die alleen maar in de hoek van de kamer staat zul je er nog niet veel profijt van hebben. Je zal dus tijd en motivatie moeten vinden om de oefening te leren en consequent te blijven doen.
3. Niet voor iedereen geschikt
Wanneer je artritis hebt of (ernstige) gewichtsproblemen moet je opletten bij het gebruik van een foamroller. In sommige gevallen kan het juist averechts werken en de symptomen verergeren. Het is aan te raden om eerst met je huisarts te overleggen of het verstandig is om oefeningen te doen met een foam roller.
4. Onvoldoende diepte/beperkte effectiviteit
Soms kan het zo zijn dat foamrollers niet voor voldoende diepte zorgen. Dan is het effect beperkt, dit komt voornamelijk voor bij mensen met veel spiermassa
Daarnaast kan het ook per persoon en per spiergroep verschillen of deze vorm van zelfmassage goed werkt. of dat andere vormen van zelfmassage of stretching beter zijn.
5. Techniek ontwikkelen
Om een goed resultaat te behalen zal je ook de techniek van het gebruik van een foamroller moeten ontwikkelen. Wanneer je niet de goede techniek hebt kan het effect minder zijn en soms zelfs leiden tot belssures.